Al 11 doden bij onlusten referendum Egypte

In Egypte zijn op de eerste dag van het referendum over de nieuwe grondwet al zeker 11 doden gevallen, en dat ondanks een indrukwekkend arsenaal aan veiligheidsmaatregelen. In totaal zijn 53 miljoen burgers opgeroepen om hun stem uit te brengen. Van overheidswege zijn 160.000 soldaten en meer dan 200.000 politieagenten ingezet om de ongeveer 30.000 stemlokalen te bewaken.

Aanhangers van het leger hadden zich vandaag opgesteld voor de stembureaus. Ze zongen patriottische liederen en kusten de foto van de oppergeneraal van het Egyptische leger. De zware veiligheidsmaatregelen ten spijt, vielen er bij diverse clashes tussen Mursi-aanhangers en de politie 11 doden en 28 gewonden. Het geweld begon vanmorgen kort voor de opening van de stembureaus toen voor een kieskantoor in een gerechtsgebouw in Caïro een bom ontplofte. Er was enkel materiële schade, er vielen geen gewonden.

De Moslimbroederschap, de partij van de afgezette en opgesloten president Mohammed Mursi, had zijn aanhangers opgeroepen om de stembusgang te boycotten. Pro-Mursibetogers verbrandden autobanden en gooiden met stenen en bommetjes naar de politie. De bedoeling was duidelijk: onrust creëren zodat de kiezers thuis zouden blijven.

Het referendum duurt twee dagen. Morgen kunnen de Egyptenaren opnieuw stemmen van 8 tot 20 uur. Waarnemers zien het referendum als een test voor de presidents- en parlementsverkiezingen later dit jaar. Algemeen wordt verwacht dat generaal al-Sisi zich bij een meerderheid van ja-stemmen kandidaat zal stellen voor het presidentschap.