Antwerpse PVDA+ pakt uit met 21-jarige lijsttrekker

De linkse partij PVDA+ heeft haar Antwerpse lijsttrekkers voor de komende verkiezingen voorgesteld. Voor de Kamer trekt voorzitter Peter Mertens de lijst. Voor het Vlaams Parlement is de 21-jarige Jos D'Haese de lijsttrekker. De partij wil met beide Antwerpse lijsten de kiesdrempel halen.
Jos D'Haese en Peter Mertens zijn de Antwerpse PVDA+-lijsttrekkers.

D'Haese wordt allicht de jongste lijsttrekker over alle partijen heen en als het meezit ook het jongste Vlaams Parlementslid ooit, aldus PVDA+. D'Haese is de zoon van Antwerps gemeenteraadslid Mie Branders (PVDA+). Hij is ook de Antwerpse voorzitter van Comac, de jongerenorganisatie van PVDA+.

"We willen in alle provincies jonge lijsttrekkers aanduiden, als signaal dat wij het niet eens zijn met de vervreemding tussen politiek en jongeren, zoals duidelijk werd in het GAS-debat", legt partijvoorzitter Mertens uit. "Met Jos kunnen we hopelijk de jeugd ook echt een stem geven in het Vlaams Parlement."

D'Haese zegt zijn partij dankbaar te zijn voor de hem geboden kans. "Dat PVDA+ nu uitgerekend bij haar doorbraak kiest voor de jeugd, is symbolisch erg belangrijk", vindt hij. "Er wordt in de politiek immers wel vaak over en voor jongeren gesproken, maar zelden ook dóór jongeren."

PVDA+ hoopt zowel Mertens als D'Haese verkozen te krijgen en mikt daarom op zowat 10 procent in de stad Antwerpen om zo de mindere bekendheid in de Kempen te compenseren. "We hebben de wind in de zeilen. Twee jaar geleden haalden we bij de gemeenteraadsverkiezingen 8 procent en zijn we de op drie na grootste partij van 't stad geworden. We denken dat we dat kunnen doorzetten. De partij is nog altijd groeiende", zegt Mertens.

lees ook