Beklaagden corruptie bij Stedenbouw vrijgesproken

14 beklaagden in een groot corruptieproces gaan vrijuit door een procedurefout. Het gaat deels om ambtenaren van de dienst Stedenbouw die smeergeld kregen om bouwovertredingen door de vingers te zien. Volgens de rechtbank in Brugge is het dossier gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken die niet volgens de regels zijn gebeurd. En dus gaan ze vrijuit.

Het onderzoek naar het corruptieschandaal bij de West-Vlaamse ambtenaren van de dienst Stedenbouw startte al in 2003, maar kwam pas in een stroomversnelling in 2006. Zes ambtenaren -de meesten zijn intussen gepensioneerd- zouden etentjes en geschenken aanvaard hebben om een goed woordje te doen bij het toekennen van bouwvergunningen. De bouwpromotoren en architecten die zich mogelijk schuldig maakten aan actieve omkoping werden niet vervolgd.

Enkele bezwarende telefoontaps die gebruikt werden in het dossier, stammen uit een andere zaak, die van de hormonenhandel door veearts José Landuyt. De telefoontaps werden bij de behandeling van die zaak al nietig verklaard. Ook de rechter in Brugge kwam tot dezelfde conclusie en zag hierin een onmiskenbare schending van de rechten van verdediging.

Daarom werden alle beklaagden vrijgesproken. Onder hen ook wielermecenas Noël Demeulenaere, de ex-burgemeester van Wielsbeke. Alle betrokkenen hielden overigens hun onschuld staande. Ze betwisten de etentjes en de geschenken niet, maar beweren dat er geen sprake was van omkoping. Volgens hen waren dat soort gunsten toen een courante praktijk. "Maar in de huidige tijdsgeest is het uiteraard not-done", zegt een van de advocaten. Vijf andere beklaagden hadden eerder een minnelijke schikking betaald.