Dan toch geen procedurefout in zaak aannemer Maarkedal

In het onderzoek naar de aannemer uit Maarkedal die tientallen klanten oplichtte, is dan toch geen procedurefout gemaakt. De aannemer wordt samen met twee medeplichtigen verdacht van het verduisteren van voorschotten. Vorige maand werden de vermoedelijke medeplichtigen vrijgelaten omdat er in het dossier een handtekening ontbrak. Na een maand is de handtekening echter opnieuw opgedoken zodat de aannemer in de cel blijft.

De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) stelde vast dat er in het dossier geen procedurefouten gemaakt zijn. Het onderzoek naar de 59-jarige aannemer uit Maarkedal en twee andere verdachten kan dus worden voortgezet.

Het drietal wordt verdacht van het verduisteren van voorschotten voor gevelrenovatie. De overeengekomen werken werden niet uitgevoerd en er waren tientallen gedupeerden.

Vorige maand besliste de KI in Gent dat de ex-echtgenote van de aannemer en een 43-jarige man moesten worden vrijgelaten omdat de vordering tot aanstelling van de onderzoeksrechter niet ondertekend was door de procureur. Na intern onderzoek blijkt nu dat het document wel degelijk ondertekend was, maar verkeerd geklasseerd werd. De klacht van de verdediging is dus nietig verklaard.

Mr. Thomas Gillis, de advocaat van een van de verdachten, is niet te spreken over deze gang van zaken. "Het is bijzonder verontrustend dat een dergelijk belangrijk procedurestuk, eigenlijk het belangrijkste van een onderzoek, bijna een maand zoek is. Ik frons daarbij toch de wenkbrauwen."

De hoofdverdachte die hoopte om eveneens vrij te komen, blijft dus in de cel. Zijn twee medeverdachten, die eerder waren vrijgelaten, blijven in vrijheid maar ze zullen wel nog vervolgd worden.