Een nieuwe dimensie aan een al uitzichtloze oorlog

Het jarenlange geweld in Mexico heeft een nieuwe dimensie gekregen. Burgermilities hebben de wapens opgenomen tegen drugskartels, omdat ze vinden dat het leger en de politie de veiligheid van de bevolking niet meer kan garanderen. De regering liet aanvankelijk begaan, maar schakelt nu toch het leger in om de milities te ontwapenen en een einde te maken aan de strijd tussen burgers en kartels.

De voorbije week namen verschillende burgermilities gewapenderhand enkele kleine steden in in de staat Michoacán, in het zuidwesten van het land. Afgelopen zondag viel de kleine stad Nueva Italia in de handen van zo'n honderd leden van een burgermilitie. Ze voerden er strijd met het drugskartel Caballeros Templarios en de lokale politie werd ontwapend.

Burgermilities hebben het heft in eigen handen genomen na het jarenlange geweld in de regio, en bij uitbreiding in heel wat andere Mexicaanse staten. "We vechten alleen maar voor de vrijheid van onze families", klinkt het.

Volgens de burgermilities zijn het leger en de politie er niet in geslaagd om de veiligheid van de bevolking te garanderen. Mexico barst al jaren van het geweld, tussen drugskartels onderling en drugskartels enerzijds en leger en politie anderzijds. Tienduizenden mensen verloren de voorbije jaren het leven.

Leger grijpt in

Dat burgers nu zelf de wapens opnemen tegen de drugskartels, geeft een nieuwe dimensie aan een al uitzichtloze oorlog. De Mexicaanse regering liet aanvankelijk begaan, volgens Mexicaanse analisten uit vrees in een regelrechte burgeroorlog terecht te komen, maar lijkt nu toch te zullen ingrijpen.

De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Miguel Angel Osorio Chong (foto in tekst) kondigde aan dat het leger de veiligheid in Michoacán weer in handen zou nemen. "Wees er maar zeker van dat we het geweld in Michoacán zullen bedwingen", klopte de minister zich op de borst.

Als de burgers het geweld van de drugskartels willen bestrijden, moeten ze zich bij de politiediensten aansluiten, voegde hij er nog aan toe. Hij riep de burgermilities op de wapens neer te leggen en waarschuwde hen meteen ook dat er geen enkele vorm van tolerantie zou zijn tegenover diegenen die dat niet zouden doen.

Maar de burgermilities lijken daar geen gehoor aan te geven. "Als we onze wapens zouden overgeven zonder dat een of meer leiders van de drugskartels worden opgesloten, dan brengen we onze families in gevaar, want dan zullen ze ieder van ons komen vermoorden, inclusief de honden", citeerde de BBC Estanislao Beltran, de leider van een van de burgermilities.

Vruchtbare grond

De burgermilities willen de strijd daarentegen opvoeren en plannen een aanval op het hoofdkwartier van het kartel Caballeros Templarios in de naburige stad Apatzingán, in een poging om het kartel uit de 130.000 inwoners tellende stad te verdrijven.

Caballeros Templarios beschuldigt de milities er op zijn beurt van aan de zijde te staan van Jalisco Nueva Generación, een drugskartel uit de naburige staat Jalisco. De twee kartels voeren een bloedige oorlog uit met als inzet de vruchtbare landbouwgrond in de regio.

In de loop van de dag zijn federale troepen, zoals aangekondigd, met de ontwapening van de milities begonnen. Het leger trok Nueva Italia binnen, alsook Parcuaro en Antunez in dezelfde staat. Volgens militieleider Beltran zouden twee militieleden om het leven zijn gekomen bij een gevecht met federale troepen.