Egyptenaren stemmen in referendum over nieuwe grondwet

Vandaag en morgen wordt in Egypte een referendum gehouden over een nieuwe grondwet. Het wordt de eerste stembusgang sinds het leger president Mohamed Mursi van de macht verdreef. Waarnemers verwachten een massale opkomst waarbij de meerderheid van de bevolking de grondwet zal goedkeuren.
AP2014

In juli verdreef het leger onder leiding van de machtige generaal Abdel Fattah al-Sisi president Mursi van de macht. Mursi was de eerste democratisch verkozen president van Egypte sinds de val van zijn voorganger Hosni Moebarak. Als boegbeeld van de Moslimbroederschap werd hij door het leger echter als te islamistisch beschouwd.

Ook de grondwet die onder zijn leiding werd ingevoerd, was volgens het leger te religieus geïnspireerd. De voorbije maanden is die grondwet clausule na clausule aangepast. De vernieuwde versie wordt vandaag en morgen ter goedkeuring aan het Egyptische volk voorgelegd. Naar alle verwachting zal dat de tekst massaal goedkeuren.

Later dit jaar worden in Egypte presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. Waarnemers zien het referendum van vandaag en morgen als een lakmoestest voor die verkiezingen en voor de populariteit van al-Sisi. Het lijdt weinig twijfel dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen als het referendum over de grondwet in een succes uitmondt.

Veiligheidsbronnen maken melding van een bomexplosie in Caïro, vanmorgen voor de opening van de stemlokalen. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.