Europees Parlement bindt strijd aan met plastic afval

Het Europees Parlement wil dat de meest schadelijke soorten plastic en sommige plastic tasjes tegen 2020 verboden worden. In een vandaag goedgekeurde resolutie roept het parlement de Europese Commissie op om werk te maken van een Europese strategie om plastic uit het milieu te weren.
AP2010
"Oceanen en zeeën zijn 's werelds grootste stortplaats van kunststof geworden."

"Sinds 1950 is de productie van kunststoffen gegroeid van 1,5 miljoen ton per jaar, naar maar liefst 245 miljoen ton in 2008", zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) in een persbericht.

In een vandaag goedgekeurde resolutie stelt het Europees Parlement een aantal maatregelen voor om de productie van plastics terug te dringen. Zo pleiten de parlementsleden ervoor om de meest schadelijke soorten plastic tegen 2020 te verbieden.

Ook sommige plastic tasjes zouden verboden moeten worden. "In 2010 werden in de hele Europese Unie maar liefst 95,5 miljard plastic draagtasjes op de markt gebracht. 92 procent daarvan was bedoeld voor eenmalig gebruik", luidt het in het persbericht van Van Brempt.

"Veel van die zakjes belanden uiteindelijk in zee. Elk jaar komt er 10 miljoen toen afval, vooral kunststof, terecht in de oceanen en zeeën, die daardoor 's werelds grootste stortplaats van kunststof zijn geworden."

Recyclage levert banen op

Naast het verbod vindt het parlement ook dat de Europese Commissie bindende doelen moet stellen voor het recycleren van plastic. De parlementsleden willen dat er een Europese wetgeving komt voor het ophalen en sorteren van minimaal 80 procent van het afval. Die voorstellen zouden er nog dit jaar moeten komen, zodat het storten van recycleerbaar plastic afval tegen 2020 afgebouwd kan worden en de verbranding van het afval ontmoedigd wordt.

De parlementsleden wijzen ook op het economisch potentieel van de recyclage van plastic afval. "Momenteel wordt slechts 25 procent van al het plastic gerecycleerd. Als alle EU-wetgeving met betrekking tot afval wordt gehandhaafd, kan er 72 miljard euro worden bespaard en kan de omzet van afval en recyclagebedrijven met 42 miljard euro omhoog, wat tegen 2020 weer kan leiden tot 400.000 extra banen", maakt het Europees Parlement zich sterk.