François Hollande: "Pijnlijke periode"

De Franse president François Hollande zegt dat hij niet wil antwoorden op vragen over zijn privéleven. Maar hij heeft het wel over "een pijnlijke periode" voor hem en zijn partner. Hij belooft duidelijkheid te scheppen over de status van zijn partner Valérie Trierweiler voor 11 februari.

Hollande deed die uitspraak op een persconferentie die over zijn economische beleid moest gaan. Na een uiteenzetting over zijn plannen, kreeg hij van de talrijke journalisten meteen een vraag over zijn (vermeende) affaire met actrice Julie Gayet. Daarover berichtte een tabloid vorige week. Hollande zegt dat hij verontwaardigd is dat een tabloid erover schrijft.

"Ik begrijp uw vraag. Iedereen moet beproevingen doorstaan in zijn leven. Wij gaan door een pijnlijke periode. Maar het behoort tot mijn privéleven. Ik zal hierover geen verdere vragen beantwoorden." Hollande lijkt daarmee dus de affaire wel toe te geven, maar probeert voorts de kwestie af te schermen.

Hollande belooft wel om voor 11 februari, als hij een bezoek brengt aan de VS, duidelijkheid te scheppen over de status van zijn partner Valérie Trierweiler als "first lady". Daarover was in Frankrijk discussie gerezen.

Partner van Hollande nog in het ziekenhuis

Vrijdag is de vriendin van de Franse president in een ziekenhuis opgenomen. Ze is daar nog steeds.

Vorige week had de Franse tabloid Closer geschreven dat president Hollande een affaire zou hebben met de 41-jarige actrice Julie Gayet. Hollande heeft die geruchten niet tegengesproken, maar heeft wel laten verstaan dat hij een rechtszaak wil aanspannen tegen het magazine voor de schending van zijn privacy.

Intussen speculeren de Franse media over de positie van Trierwieler als "first lady" van Frankrijk. Anders dan in de Angelsaksische wereld maken de Franse doorgaans weinig heisa rond het privéleven van hun president of andere politici. Toch was de populariteit van Hollande door de economische crisis en de recordhoogte van de werkloosheid in Frankrijk ook voor de geruchten al tot een dieptepunt gedaald.

AP2014