Fransman Michel Bernier wil Barroso opvolgen

De Franse EU-commissaris voor interne markt Michel Barnier is kandidaat om voorzitter van de Europese Commissie te worden als de Europese Volkspartij (EVP) hem voor die functie naar voor schuift. Dat zegt hij in de Franse krant Le Figaro.

De naam van Barnier als EVP-kandidaat circuleerde al eerder, maar nu zegt hij ook zelf dat hij kandidaat is. "Elke grote politieke familie zal zijn kandidaat kiezen voor het voorzitterschap van de Commissie. Het is in dat kader dat mijn naam naar voren wordt geschoven. Als de EVP mij kiest, ben ik bereid mij te engageren", zegt Barnier.

Barnier schuift in het interview ook zijn prioriteiten voor de EU de komende vijf jaar naar voor: "industriële strategie, infrastructuurbeleid, eenheidsmarkt, veiligheid en immigratie".

Barnier (63) was al eens Europees Commissaris tussen 1999 en 2004, toen bevoegd voor regionaal beleid. In 2004 werd hij even minister van Buitenlandse Zaken in de Franse regering. Sinds 2009 maakt hij deel uit van de commissie-Barroso.