Geen overrompeling voor eerste jaar Franse homohuwelijk

Het homohuwelijk heeft tijdens het eerste jaar dat het mogelijk was in Frankrijk geen overrompeling veroorzaakt bij de burgerlijke stand. In 2013 zijn volgens Le monde ongeveer 7.000 holebi-koppels in het huwelijksbootje gestapt.
Vincent Autin en Bruno Boileau waren het eerste Franse getrouwde homokoppel.

Vorig jaar stond Frankrijk geregeld in brand door wilde protesten tegen de geplande invoering van het homohuwelijk (kleine foto). Op het hoogtepunt kwam zelfs 150.000 man op straat (1 miljoen volgens de betogers zelf), maar de socialistische president François Hollande zette door. Op 29 mei werd onder massale persbelangstelling en onder politiebewaking het eerst Franse homohuwelijk ingezegend.

Sindsdien hebben zo'n 7.000 Franse holebikoppels hetzelfde gedaan. Dat is volgens de Franse krant Le monde zo'n 3 procent van alle Franse huwelijken van het afgelopen jaar. Verwacht wordt dat dat cijfer alleen maar zal dalen de komende jaren. Veel holebikoppels die jarenlang gewacht hadden om te trouwen hebben dat immers in 2013 al gedaan.

Het protest tegen het homohuwelijk is overigens nog niet gaan liggen. Verschillende conservatieve krachten blijven proberen om voor het Grondwettelijk Hof hun gelijk te halen. Eerdere pogingen van enkele burgemeesters zijn echter op niets uitgedraaid.

AP2013