Houdt coalitie in Heusden-Zolder stand ondanks crisis bij N-VA?

De drie meerderheidspartijen van Heusden-Zolder hebben vergaderd over de politieke impasse waarin ze verzeild zijn geraakt nadat burgemeester Mario Borremans, eerste schepen Lode Schops en twee andere N-VA-gemeenteraadsleden vorige week hun ontslag uit de partij hebben bekendgemaakt. Het is duidelijk dat er niet noodzakelijk naar een wisselmeerderheid wordt gezocht. Tegen vrijdag zouden de kaarten moeten geschud zijn.

Met het ontslag van de vier N-VA'ers, die nu als onafhankelijke in de gemeenteraad zitten, zou in theorie de N-VA buitenspel kunnen worden gezet en een nieuwe meerderheid het bestuur van Heusden-Zolder kunnen gaan vormen. Zo ver lijkt het nog niet direct te komen, nu de huidige coalitiepartners N-VA, SP.A en Nieuw Heusden-Zolder (NHZ) maandag aan tafel hebben gezeten.

Er werd enkele uren achter gesloten deuren vergaderd, zowel samen als apart per partij. Volgens de aanwezigen werden er diverse voorstellen vanuit alle hoeken op tafel gelegd, met de bedoeling om door te gaan in de huidige constellatie. Eerder hadden SP.A en NHZ nochtans duidelijk hun steun toegezegd aan de N-VA-dissidenten Schops en Borremans. Vrijdag wordt dus duidelijk tegenover welke zijde de SP.A en NHZ hun loyaliteit zullen tonen.

Vast staat wel dat N-VA achter gemeenteraadslid Bruno Buyse blijft staan. Er zijn volgens de lokale voorzitter geen aanwijzingen dat Buyse zich schuldig zou gemaakt hebben aan ongeoorloofde praktijken. De bal ligt nu dus helemaal in het kamp van SP.A en NHZ.