Israël wil Hitlergroet en hakenkruisen verbieden

Israël wil het gebruik van nazisymbolen sterk aan banden leggen. Het land heeft de laatste tijd te kampen met een groeiend aantal neonazi’s. Het gaat volgens voorstanders van de wet meestal om migranten uit Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Critici zijn niet te spreken over de nieuwe wet.
1936 AP

Op verschillende plaatsen in Israël zijn de laatste tijd synagogen beklad met antisemitische en nazistische graffiti. Daarom stelt de Knesset nu voor om nazisymbolen te verbieden. "Het is erg belangrijk dat Israël – net als vele landen in Europa – het gebruik van symbolen van het Derde Rijk aan banden legt", laat initiatiefnemer en parlementslid Shimon Ohayon weten.

Critici zijn niet te spreken over de nieuwe wet. Volgens hen is de vrijheid van meningsuiting bedreigd. "Onder de nieuwe wet wordt iedereen die iemand anders een nazi noemt of een andere duidelijke referentie naar het nazisme of het Derde Rijk of een van zijn leiders maakt, bestraft met een celstraf tot 6 maanden en een geldboete tot 100.000 shekel (21.000 euro)."

Nazisymbolen mogen voortaan enkel nog gebruikt worden in de klas of in historische rapporten. "De term nazi wordt in Israël meestal gebruikt om mensen te choqueren. Hoewel dat vaak inhoudsloze retoriek is, moet Israël dit toelaten onder de vrijheid van meningsuiting", klinkt het op de opiniepagina’s van de Israëlische kwaliteitskrant Haaretz.

AP2010

De graffiti op de foto spelt "Hitler" in het Hebreeuws.