Marc De Bel inspireert de eerste BroeBEL-school

Een lagere school in Bevere bij Oudenaarde wordt vanaf volgend jaar omgevormd tot de eerste BroeBel-school van het land. De school zal zich laten inspireren door de pedagogische ideeën van jeugdschrijver Marc De Bel. "We zullen focussen op de drie h's: hoofd, hart en handen. Veel scholen focussen te sterk op het hoofd", klinkt het.
BELGA/DESPLENTER

Marc De Bel wil zich op Radio 2 Oost-Vlaanderen geen onderwijsgoeroe noemen. De oprichting van de BroeBEL-school is een pilootproject om te kijken of de pedagogische ideeën van De Bel ook in de praktijk werken.

"Er is in ons land heel goed onderwijs, maar kinderen komen vaak niet graag naar school. We gaan proberen om kindvriendelijk onderwijs te geven in de lagere school", aldus De Bel.

"De kinderen krijgen de eerste jaren geen huiswerk. Vanaf de vijfde klas is er een wekelijkse taak. Er komt ook een leerlingenraad, een forum waarin kinderen zelf bepalen wat kan en niet kan en meebeslissen over de strafmaat voor dingen die niet mogen."

De Bel wil het probleem van pesten verhelpen door de pesters te helpen. "Wie pest zit met een probleem. Als we de pesters helpen, lossen we het pestprobleem op", klinkt het.

Zelf zal de jeugdauteur niet voor de klas staan. "Ik ben daar jammer genoeg te oud voor, maar ik ga het project wel opvolgen en bijsturen indien nodig", besluit De Bel.