Meer dan 200 Zuid-Soedanese vluchtelingen verdronken in Nijl

In Zuid-Soedan zijn meer dan 200 bootvluchtelingen verdronken bij een ongeluk met een ferry op de Witte Nijl. Onder hen ook vrouwen en kinderen. Ze waren op de vlucht voor het toegenomen geweld in Malakal, een stad in het noorden van het land.
@Nichole Sobecki
(archieffoto)

Het ongeluk vond zondag plaats. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Soedanese leger waren er veel te veel mensen aan boord van de boot. De ferry is gezonken.

"We hebben vernomen dat er tussen de 200 en 300 mensen aan boord waren, onder wie ook vrouwen en kinderen", zei Philip Aguer aan het Franse persagentschap AFP. Niemand zou het ongeluk overleefd hebben.

De mensen aan boord van de ferry waren op de vlucht voor het geweld tussen het regeringsleger en de rebellen in Malakal, dat er de laatste dagen weer opgeflakkerd was. Malakal ligt aan de oever van de Witte Nijl, in het noorden van Zuid-Soedan. De stad is de voorbije maand al verschillende keren bezet door de ene strijdende partij en weer in handen van de andere gevallen.

Het geweld in Zuid-Soedan brak midden december uit, tussen troepen die president Salva Kiir steunen en troepen die zich achter de voormalige vicepresident Riek Machar scharen.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zouden al meer dan 1.000 mensen omgekomen zijn sinds het begin van het conflict. Volgens de International Crisis Group zouden dat er echter minstens 10.000 zijn. Ongeveer 355.000 Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht.

Momenteel zijn er vredesonderhandelingen aan de gang in Ethiopië, maar die verlopen allesbehalve vlot.