Pieter Knapen ombudsman Raad voor de Journalistiek

Voormalig VRT-hoofdredacteur Pieter Knapen (54) wordt de nieuwe secretaris-generaal en ombudsman van de Raad van de Journalistiek. Vanaf 1 juli volgt Knapen Flip Voets op.

Pieter Knapen werkte van 1988 tot 2010 voor de openbare omroep VRT. Hij begon als journalist bij de radionieuwsdienst en was van 2007 tot 2009 algemeen hoofdredacteur van de nieuwsdienst van de VRT. De afgelopen drie jaar was hij directeur communicatie aan de KU Leuven.

De Raad voor de Journalistiek zag in 2002 het levenslicht als forum voor beroepsethiek voor journalisten. De raad behandelde het voorbije decennium ongeveer 800 klachten over berichtgeving in kranten, weekbladen, radio, televisie en internet.

Een groot deel van de klachten kon na bemiddeling van de ombudsman minnelijk worden afgehandeld. In een 200-tal zaken deed de Raad voor de Journalistiek een uitspraak. In 2010 heeft de Raad ook een code bekendgemaakt, waarin de beginselen van goede journalistiek worden opgesomd.