Politie ontdekt 22 illegalen in bestelwagen

Bij een grootschalige actie tegen mensensmokkel langs de E40 zijn 22 illegalen aangetroffen in een bestelwagen. De controles leidden ook tot de arrestatie van vijf verdachten. In totaal werden in de nacht van maandag op dinsdag 666 personen en 424 voertuigen gecontroleerd.

De snelwegparkings in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere zijn het geliefkoosde werkterrein van mensensmokkelaars. De illegalen zijn meestal afkomstig uit het noorden van Frankrijk.

Eind juni rolden politie en parket al een grote Koerdische bende op. Vorige week maandag probeerde een vluchtende mensensmokkelaar met zijn wagen de politie te rammen. Bij een soortgelijk incident viel in september al een zwaargewonde.

Op de parking langs de E40 in Westkerke werden afgelopen nacht vier smokkelaars betrapt. Ze waren op dat moment bezig met het uitkiezen van geschikte vrachtwagens om illegalen in te verstoppen. De verdachten sloegen op de vlucht, maar konden met behulp van een helikopter en een speurhond toch gevat worden. Ze zullen in Brugge voor de onderzoeksrechter geleid worden.

In de bestelwagen van de mensensmokkelaars zaten maar liefst 22 vluchtelingen. Dit bewijst voor het parket eens te meer dat er nog steeds smokkelbendes op grote schaal actief zijn. Procureur Frank Demeester wijst er ook op dat de mensensmokkelaars het leven van de slachtoffers ernstig in gevaar brengen. De 22 ontdekte illegalen stonden immers opeengepakt in een van buitenuit afgesloten Ford Transit.

Een vijfde mogelijke mensensmokkelaar werd in Veurne onderschept. Hij stond al geseind in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar mensensmokkel in een ander arrondissement.

Het parket stelt vast dat het noodzakelijk blijft om mensen en middelen in te zetten in de strijd tegen mensensmokkel. Aan de grootschalige actie namen zowel de federale politie als enkele lokale politiezones deel.