Problemen met busverkeer regio Leuven door staking

Door een staking bij Staca, een onderaannemer van De Lijn, rijden er amper bussen op de assen Brussel-Kortenberg-Leuven, Aarschot-Leuven en Zaventem- Luchthaven-Leuven. Ook morgen zullen er zo goed als geen bussen rijden.

De staking was niet aangekondigd, en dus is het voor Vandenplas moeilijk zicht te krijgen op hoe zwaar de impact van de staking is. "Op die drie assen rijden niet enkel bussen van die onderaannemer: er rijden ook bussen uit onze eigen stelplaatsen en van andere onderaannemers op die lijnen." Hoeveel chauffeurs niet aan het werk zijn gegaan, kan Vandenplas dan ook niet zeggen.

"Het gaat om een intern conflict bij die onderaannemer, en het enige wat wij kunnen doen is de directie oproepen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen." Eind april vorig jaar was er al een spontane staking bij Staca. Die staking duurde iets meer dan 24 uur.

Volgens ACV-secretaris Geert Witterzeel gaat het om een probleem dat al langer aansleept. "Het personeel heeft geen enkel vertrouwen meer in de directrice van het bedrijf", zegt hij. "Ze kan zich maar niet aan de regels houden. Cao's worden niet gerespecteerd, eindejaarspremies niet correct uitbetaald en zaken die op de ondernemingsraad afgesproken worden, geeft ze een eigen interpretatie."

De druppel die de emmer deed overlopen, was volgens Witterzeel de weigerachtigheid van de directrice om in overleg te gaan met de vakbonden. Zo wilde ze niet op het bedrijf afspreken of vond ze geen tijd. "Er was altijd wel iets", aldus de vakbondsman. Toen de bonden vanmorgen hun versie van de feiten hadden gegeven, weigerde het personeel naar verluidt spontaan om nog uit te rijden. Witterzeel verwacht dat de werkonderbreking langer dan een dag zal aanslepen. Eind april vorig jaar was er al een spontane staking bij Staca. Die staking duurde iets meer dan 24 uur.

De vakbonden ontmoeten morgen minister van Werk Monica De Coninck, zij zijn het vertrouwen in de directie volledig kwijt. De directie op zijn beurt betreurt de staking, maar zegt dat er vandaag een vergadering was gepland. Volgens de directie zijn de vakbonden daar niet op ingegaan.