RTBF: "Amalgaam van laatdunkende uitspraken"

De RTBF betreurt de heisa rond de aanwezigheid van premier Elio Di Rupo (PS) in het amusementsprogramma "Sans Chichis" en beklemtoont de onafhankelijkheid van haar redacties. "De uitnodiging van een politicus voor een niet-nieuwsgerelateerd programma is mogelijk en gebeurt geregeld, op televisie en radio", klinkt het.

De MR haalde de jongste dagen scherp uit naar de RTBF, die premier Elio Di Rupo liet opdraven in een amusementsprogramma zonder dat ook andere politici een gelijkaardige uitnodiging kregen. Vicepremier Didier Reynders trok zelfs de vergelijking met de dictatuur in Noord-Korea.

Volgens de RTBF is echter "geen enkele regel of reglement geschonden". Het programma verscheen buiten de kiescampagne en dus buiten de sperperiode die op 25 februari ingaat, luidt het. "De uitzending heeft daarnaast ook nooit de bedoeling gehad zich in de plaats te stellen van het werk van redacties."

De publieke omroep betreurt het "amalgaam van laatdunkende uitspraken over het bedrijf en het werk van zijn redacties". "Hun strikte onafhankelijkheid garandeert een nieuwsbehandeling met respect voor pluralisme van ideeën en opinies en hoedt ze voor elke vorm van druk", onderstreept de RTBF nog.