Sangria is voortaan enkel Spaans of Portugees

Het Europese Parlement in Straatsburg heeft een motie goedgekeurd waarbij een aantal wijnproducten voortaan beschermd worden. Zo mag sangria enkel nog uit Spanje of Portugal komen.
AP2011

Veel discussie is er aan de motie niet vooraf gegaan. In totaal stemden 609 EU-parlementsleden voor en 72 tegen. Een ruime meerderheid heet dat.

De motie beperkt de notie van "sangria". Dat wordt nu kriskras gebruikt om zoete rode wijn aan te duiden die gekoeld erg populair als zomerdrank en naast wijn ook suiker, brandy en in stukken gesneden fruit bevat.

Volgens de nieuwe Europese motie zal voortaan enkel dat soort wijn uit Spanje of Portugal als "sangria" gelabeld mogen worden. Gearomatiseerde wijnen die uit andere landen zoals Duitsland of Zweden komen, zullen het land van oorsprong op het etiket moeten vermelden. Als er enkel "sangria" op het etiket staat, is de wijn dus Iberisch.

De motie beschermt ook de met kruiden gearomatiseerde wijnen als "vermouth" die gebruikt kan worden in de Italiaanse (di Torino) of Franse (de Chambéry) vorm en de Nürnberger Glühwein.

De tekst moet nog wel worden goedgekeurd door de EU-ministers van Landbouw.

AP2012