Strenge anti-homowet goedgekeurd in Nigeria

In Nigeria heeft president Goodluck Jonathan een nieuwe, strenge anti-homowet ondertekend. De wet verbiedt het homohuwelijk, het publiek tonen van affectie tussen mensen van hetzelfde geslacht en het lidmaatschap van "homoseksuele verenigingen". Overtreders kunnen tot 14 jaar celstraf krijgen.
Goodluck Jonathan, de president van Nigeria.

De wet werd midden december unaniem goedgekeurd door de Nigeriaanse volksvertegenwoordigers. Dat gebeurde in alle stilte. President Jonathan heeft de wet vorige week ondertekend. Volgens een woordvoerder "omdat ze overeenkomt met de culturele en religieuze overtuigingen van de Nigerianen, van wie meer dan 90 procent gekant is tegen een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht".

Op basis van de nieuwe wet riskeren holebi's die zouden proberen te trouwen, een celstraf van 14 jaar. Mensen van hetzelfde geslacht die in het openbaar hun relatie tonen of die lid zijn van een "homoseksuele club, vereniging of organisatie" kunnen 10 jaar celstraf krijgen.

De Nigeriaanse beslissing lokt internationaal heel wat verontwaardiging uit. In december riep Amnesty International de president nog op om de wet te verwerpen. Volgens de mensenrechtenorganisatie zullen er "catastrofale gevolgen" zijn voor de holebigemeenschap. Homoseksuele relaties waren overigens voor de nieuwe wet ook al strafbaar in Nigeria.

De Britse eerste minister David Cameron heeft gewaarschuwd dat zijn land de hulp zal inperken aan landen die de holebirechten niet erkennen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft al gereageerd. "Deze wet perkt de vrijheid van vereniging en expressie op een gevaarlijke manier in voor de Nigerianen", zei hij. Volgens Kerry is de Nigeriaanse wetgeving mogelijk ook in strijd met de internationale wetten.

In Oeganda werd vorige maand ook een controversiële anti-homowet goedgekeurd door het parlement. President Yoweri Museveni heeft de wet, die bepaalt dat homoseksuelen een levenslange celstraf kunnen krijgen, wel nog niet ondertekend.