Vermeende wegpiraat E314 riskeert 2 jaar cel voor vechtpartij

Het Brusselse parket heeft vandaag een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 1.100 euro gevorderd tegen een 49-jarige man die terechtstaat, omdat hij een fotograaf en een medewerkster van een notaris aangevallen en geslagen zou hebben. Zijn werkgeefster wordt ook vervolgd, omdat ze hem een vals alibi bezorgd zou hebben. Zij riskeert 10 maanden cel. Beiden ontkennen de feiten. De man kwam recent in het nieuws toen een filmpje opdook, waarin te zien is hoe hij op de E314 gevaarlijke rijmanoeuvres uitvoert.

De fotograaf moest begin 2012 in opdracht van een notaris foto's gaan nemen van de woning waar de verdachte verbleef. Volgens de fotograaf werd hij door de verdachte hardhandig weggejaagd. De veertiger zou hem daarbij geslagen en geschopt hebben en zou een hond op hem hebben afgestuurd. De fotograaf kon een aantal foto's voorleggen waaruit bleek dat hij verwondingen had opgelopen door de slagen maar ook door hondenbeten. De verdachte zou bovendien ook verhinderd hebben dat een medewerkster van de notaris, die bij het incident aanwezig was, de politie belde. Na de feiten zou de verdachte in een BWM gevlucht zijn.

Het Brusselse parket tilde zwaar aan de feiten en eiste twee jaar cel en een boete van 1.100 euro voor de veertiger. "De man is al 11 maal veroordeeld door de politierechtbank, wat wijst op een antisociale ingesteldheid", zei de procureur. "Bovendien heeft hij al een opschorting gekregen voor slagen en verwondingen aan een deurwaarder en is hij gekend voor vernielingen, weerspannigheid, slagen en verwondingen aan openbare ambtenaren, oplichting, witwassen, misbruik van vertrouwen en fiscale misdrijven."

Ook de werkgeefster van de verdachte, een dokteres, stond terecht. Die had op papier verklaard dat de man op het ogenblik van het incident met de fotograaf bij haar was in een Ikea-warenhuis, een valse verklaring volgens het parket. "Telefonie-onderzoek heeft uitgewezen dat de man inderdaad in het Ikea-warenhuis is geweest, maar nadien wel degelijk op de plaats van de feiten was", aldus de procureur, die tien maanden cel en een boete van 550 euro vroeg voor de arts.

Beide verdachten waren niet aanwezig op de zitting maar hun advocaat, meester Tom De Schuyteneer, betwistte in hun naam alle tenlasteleggingen. "Mijn twee cliënten waren op het ogenblik van het incident in het Ikea-warenhuis", zei de advocaat. "Meneer had er zijn portefeuille verloren en er is, samen met de beveiligingsdienst van het warenhuis, naar gezocht. In de woning was op dat moment een werknemer van een transportfirma aanwezig."

Volgens meester De Schuyteneer verklaarde die man achteraf aan zijn cliënten dat hij bezoek had gekregen van een fotograaf, vergezeld van een vrouw. "Omdat hij niet wist wat die mensen daar deden, heeft hij ze herhaaldelijk gevraagd weg te gaan. De fotograaf zou bij het achteruitstappen over de hond des huizes, een jackrussel, gevallen zijn."

Zowel die medewerker van de transportfirma als zijn werkgever bevestigden aan de politie dat de man op het bewuste tijdstip aanwezig was. "Maar de politie heeft de moeite niet gedaan om die man verder te ondervragen en een volledige verklaring te laten afleggen", ging meester De Schuyteneer verder. "Bovendien hebben we ook gevraagd om geconfronteerd te worden met die fotograaf en die notarismedewerkster, maar daar is nooit iets van terechtgekomen."

Volgens de advocaat is er dan ook onvoldoende onderzoek gevoerd en moet dat in het voordeel van zijn cliënten spelen. De rechtbank doet op 28 januari uitspraak.