Zeldzame kleine waterlelie gestolen uit plantentuin

Uit de plantentuin van het Britse plaatsje Kew is een heel zeldzame plant gestolen. Een dief had het er gemunt op de Nymphaea thermarum, de kleinste waterlelie ter wereld. Het plantje komt niet meer voor in het wild en naast die in Kew is er maar één andere plantentuin waar er exemplaren zijn. Scotland Yard voert een onderzoek.

Het exemplaar van de Nymphaea thermarum is volgens de politie gestolen in de loop van vorige week donderdag. De dief heeft het plantje uit de modder rond een vijver met waterlelies in de plantentuin gehaald. De kleinste waterlelie ter wereld is ook de enige die in vochtige modder groeit en niet op het water. De bloem ervan is kleiner dan een munt van één Britse pond.

De plant werd ontdekt in 1987 door een Duitse botanist in het zuidwesten van Rwanda, maar door de vernietiging van zijn leefomgeving zijn er daar intussen geen meer te vinden. De Nymphaea thermarum kon maar op het nippertje gered worden van de ondergang dankzij een aantal zaden die naar het buitenland waren gestuurd.

In de Royal Botanic Gardens in Kew, niet zo ver van Londen, hebben ze een vijftigtal exemplaren van de minuscule waterlelie. De enige andere plaats waar ze nog voorkomen, is een plantentuin in Bonn, in Duitsland. De politie is op zoek naar de dief. Wellicht gaat het om een bezoeker van de plantentuin die zijn kans schoon zag toen er geen personeel in de buurt was. Dat liefhebbers zeldzame planten meenemen om thuis te kweken, gebeurt wel vaker, klinkt het.