"Antisemitisme is geen opinie maar een misdrijf"

Een delegatie van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCJOB) bedankt Frankrijk om de antisemitische show van cabaretier Dieudonné te verbieden. De vereniging heeft een dankbrief afgegeven aan de Franse ambassade in Brussel. Tegelijk roept ze ook ons land op om te strijden tegen antisemitisme en negationisme.
PK

De voorstelling "Le Mur" van Dieudonné werd in Frankrijk verboden wegens de antisemitische uitspraken die de cabaretier doet. Zelf beroept hij zich op de vrijheid van meningsuiting.

"Het CCJOB is ook voor de vrijheid van meningsuiting en tegen elke vorm van voorafgaande censuur", zegt de vereniging. "Maar Dieudonné kan niet meer als een artiest of humorist worden beschouwd die daartegen moet worden beschermd. Antisemitisme is geen opinie maar wel een misdrijf dat tot één van de gruwelijkste misdaden tegen de menselijkheid heeft geleid."

Volgens het CCJOB is de staat verplicht om zware misdrijven zoals schending van de menselijke waardigheid of oproepen tot haat tegen het joodse volk en de democratie te verhinderen. De vereniging roept België dan ook op om extra waakzaam te zijn voor dergelijke gebeurtenissen.

"Bij ons is negationisme ook strafbaar, maar ook tegen zulke zogenaamde humoristische uitlatingen moet streng worden opgetreden."