"Helft Syriërs heeft humanitaire noodhulp nodig"

Zowat de helft van de Syrische bevolking, bijna 9,3 miljoen mensen, heeft dringend nood aan humanitaire hulp. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gezegd op de donorconferentie voor Syrië in Koeweit. Volgens de VN is de toestand in Syrië het laatste jaar drastisch verslechterd.

Volgens Ban Ki-moon is de situatie drastisch verslechterd in vergelijking met een jaar geleden, toen er in Koeweit een gelijkaardige conferentie was, waarop 1,5 miljard dollar aan hulp was toegezegd. "Toen wij hier vorig jaar bijeen waren (...) hadden vier miljoen Syriërs hulp nodig en waren er 700.000 vluchtelingen", zegt hij. Momenteel heeft de "helft van Syrische bevolking, bijna 9,3 miljoen mensen, dringend behoefte aan humanitaire noodhulp. De helft van hen zijn kinderen."

Ban zei in Koeweit te hopen dat het geweld in Syrië stopt en dat er een overgangsregering wordt geïnstalleerd.

De VN heeft 1,7 miljard euro nodig om 9,3 miljoen burgers in Syrië zelf te helpen, plus nog eens 3 miljard euro voor de vluchtelingen in het buitenland, van wie er eind dit jaar naar schatting 4,1 miljoen zullen zijn. Nu zijn dat er zo'n 2,4 miljoen.

Tot nu toe hebben de EU, de VS, Koeweit, Saudi-Arabië, Qatar en Noorwegen in totaal zo'n 1,7 miljard euro aan noodhulp toegezegd.

Onrustwekkende berichten

"Ik ben zwaar verontrust door de aanhoudende berichten uit Syrië over de burgerbevolking in de belegerde zones, waar zo'n 245.000 burgers leven", zei Valerie Amos in Koeweit, de verantwoordelijke van de VN-organisatie voor Humanitaire Zaken en Noodhulp.

"Kinderen, vrouwen en mannen zitten in de val en zijn vaak verzwakt of ziek. Ze hebben alle hoop verloren in de wil van de internationale gemeenschap om hen te helpen." De belegering is volgens haar een echt oorlogswapen geworden, waardoor duizenden burgers geblokkeerd raken, zonder enige bevoorrading of toegang tot basisdiensten. 

Amos noemt de toestand ronduit dramatisch. "Bijna elke Syriër ondervindt de gevolgen van de crisis, waardoor het bruto binnenlands product van Syrië met 45 procent is gekrompen en het Syrische pond 80 procent van zijn waarde heeft verloren." Vorige week nog bracht ze een bezoek aan de Syrische hoofdstad Damascus.

In Syrië zelf zou weer een Belgische strijder gedood zijn. Het zou gaan om een Belg van Algerijnse afkomst. Hij zou een belangrijke rol  bij een terreurorganisatie hebben gespeeld. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep met zetel in Londen, is hij gedood in een hinderlaag van rebellen.