"Help jij Barbie slank en mooi te maken?"

Een app in de iTunes-webshop van Apple heeft een storm van kritiek veroorzaakt. Met de bewuste toepassing kunnen kinderen plastische chirurgie uitvoeren op animatiefiguurtjes. Zo kunnen ze een liposuctie uitvoeren op een meisje met overgewicht. "Extreem schadelijk voor het lichaamsbeeld van jonge kinderen", luidt de kritiek.

De app "Plastic surgery & plastic doctor & plastic hospital office for Barbie" is sinds januari vorig jaar beschikbaar in de App Store, de virtuele winkel van Apple. De afgelopen dagen heeft hij zoveel kritiek gekregen dat hij verwijderd is.

In de gratis app, die zich richt op kinderen vanaf 9 jaar, kunnen kinderen met een virtuele scalpel vet wegzuigen bij een animatiefiguurtje, Barbie genoemd, met zwaar overgewicht.

"Dit onfortuinlijke meisje heeft zoveel overgewicht dat geen enkel dieet haar nog kan helpen", luidt de omschrijving van de app. "In ons ziekenhuis kan zij een operatie ondergaan die liposuctie wordt genoemd en die haar slank en mooi zal maken. We moeten het overtollige vet gewoon wegsnijden via kleine incisies in haar lichaam. Help jij bij de operatie, dokter?"

De Britse website Everyday Sexism uitte zijn verontwaardiging. "Deze app is extreem schadelijk voor het lichaamsbeeld van jonge kinderen", zegt Laura Bates van Everyday Sexism. "We roepen Apple op om te heroverwegen of iTunes wel geschikt is om dit soort dingen voor kinderen aan te bieden".

Bates kreeg vooral op Twitter veel bijval. Zo veel dat Apple de app intussen heeft verwijderd. Ook een soortgelijke app uit de Google Play-store van Google is intussen verwijderd. Die ging over het meisje Barbara "die houdt van chocola en hamburgers. In de app kunnen kinderen plastische chirurgie uitvoeren op het lichaam en gezicht van "schattige Barbara om haar haar uiterlijk terug te geven."