"Jeugdwerkloosheid moet snel aangepakt worden"

"Het is eigenaardig dat we dit moeten vernemen via de pers, maar elk doelgericht initiatief om de jeugdwerkloosheid aan te pakken is welkom", zegt Tom Vrijens van ACV Jongeren. De christelijke vakbond reageert hiermee op de nieuwsberichten dat minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) met een nieuw systeem, de werkcheques, de jeugdwerkloosheid wil aanpakken.

Het ACV is dus voor het voorstel van de minister "op voorwaarde dat het niet gaat om hyperflexibele en slecht betaalde banen. Het moeten volwaardige en waardige jobs zijn, met respect voor de arbeidsvoorwaarden van de sector en onderneming waar de jongere aan de slag gaat". Bovendien, zo vindt het ACV, "mogen deze banen, die zeer goedkoop zijn voor werkgevers, geen enkele bestaande reguliere job verdringen".

De christelijke vakbond meent anderzijds dat niet alle problemen van jeugdwerkloosheid zo opgelost raken. "Werkgevers die jongeren kansen willen geven zijn minstens even belangrijk. Net zoals een goede begeleiding door de VDAB, het terugdringen van de ongekwalificeerde uitstroom, een economie die aantrekt", zegt Tom Vrijens. "Maar hoe dan ook, de jeugdwerkloosheid met alle middelen en snel aanpakken is absoluut nodig. Want het aantal werkzoekende jongeren dreigt de komende maanden nog te stijgen. En bovendien verliezen begin 2015 de eerste langdurig werkloze jongeren hun inschakelingsuitkering. Er mag echt geen tijd meer verloren worden."

Het ACV wil snel overleg hierover en "betreurt het als de aanpak van jeugdwerkloosheid zou vastlopen op de discussie over wie deze cheques zal uitbetalen. Of op getouwtrek tussen federale en regionale ministers. Daar hebben de werkloze jongeren echt geen boodschap aan. Jongeren aan de slag helpen moet nu de absolute prioriteit zijn."