"Werkcheques niet langer taak van de federale regering"

CD&V en de N-VA zijn niet te spreken over het plan van minister De Coninck om laaggeschoolde jongeren te laten aannemen met een werkcheque. "Het doelgroepenbeleid behoort binnenkort tot het takenpakket van Vlaanderen en is dus niet langer de taak van de federale regering", zeggen beide partijen. De zelfstandigenorganisaties zijn wel blij met de administratieve vereenvoudiging, maar zien ook nadelen. Het ACV wil overleg over de toepassingsmodaliteiten.

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) lanceerde het plan om een werkcheque in te voeren voor werkloze jongeren. De jongeren worden betaald met een werkcheque van 10 euro per gewerkt uur, zoals het systeem van dienstencheques. Werkgevers zouden zo per maand 1.000 euro korting krijgen op de loonkostenfactuur van een jongere die net uit de werkloosheid is getreden.

Die korting krijgen werkgevers nu al, het gaat om de zogeheten Activa-maatregel, maar er moet heel wat papierwerk gebeuren om de korting te krijgen en te behouden. Dankzij de cheques is deze administratie niet meer nodig.

Vlaams minister-president Kris Peeters van CD&V, nochtans een regeringspartij in de federale regering, is niet blij met de aangekondigde maatregel, omdat er geen overleg is geweest met de deelstaten. "Doelgroepenbeleid op de arbeidsmarkt" wordt namelijk een Vlaamse bevoegdheid vanaf 1 juli.

"Campagnetaal van de SP.A"

Ook de N-VA vindt het plan van De Coninck ongehoord. "Ik had begrepen dat het federale niveau het doelgroepenbeleid aan Vlaanderen zou uitbesteden", zegt Zuhal Demir, Kamerlid van N-VA. Ze noemt het plan ook oude wijn in nieuwe zakken. "Dit is gewoon een herverpakking van een oude maatregel", zegt ze. "Het gaat om een populistische actie in de aanloop naar de verkiezingen. Campagnetaal dus."

De enige verdienste van de maatregel is dat het gaat om een administratieve vereenvoudiging, vindt N-VA. Maar dat op deze manier 15.000 jongeren aan een baan kunnen worden geholpen, gelooft de N-VA niet.

Zelfstandigenorganisaties half tevreden

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt werkcheques een uitstekend idee. Kleinere bedrijven zijn immers niet altijd op de hoogte van de verschillende belastingvoordelen voor het aanwerven van jonge werklozen. Bovendien moet er nu veel administratie gebeuren, waar de gemiddelde kmo geen tijd of mankracht voor heeft. Met een werkcheque kan alles eenvoudiger en zullen ook meer kleinere bedrijven ervan gebruik maken.

Collega-organisatie Unizo is ook tevreden met de administratieve vereenvoudiging maar heeft ook bedenkingen. Zo zijn de werkcheques niet van toepassing op overuren en moet er een minimum aan werkuren gepresteerd worden. Volgens Unizo "strookt dit niet met de realiteit van heel wat bedrijven die kampen met pieken en dalen. Zij willen meer flexibiliteit bij de aanwerving."

Volgens het voorstel moeten de jongeren hun cheques gaan inwisselen bij de uitbetalingsinstellingen van de vakbonden. Dat is voor Unizo totaal onaanvaardbaar. "Nu lijkt het erop dat de minister een bestaand systeem hervormt om de vakbonden een cadeau te doen, niet om werkgelegenheid te creëren", zegt Karel Van Eetvelt. "Voor ons maakt deze manier van uitvoeren het voorstel onaanvaardbaar".

ACV wil overleg

De christelijke vakbond ACV is naar eigen zeggen verbaasd om het initiatief van De Coninck via de media te vernemen, maar reageert ook niet echt afwijzend. "Op voorwaarde dat het niet gaat om hyperflexibele en slecht betaalde banen. Het moeten volwaardige en waardige jobs zijn", zegt Tom Vrijens van ACV Jongeren.

Het ACV dringt aan op snel overleg over de toepassingsmodaliteiten omdat de nood hoog is voor heel wat jonge werklozen.