"Wie webcam niet gebruikt, plakt die beter af"

In Nederland adviseert de landelijke officier van justitie cybercrime om de webcam van je computer af te plakken, ook als die niet gebruikt wordt. Dat meldt NOS. Hackers maken immers steeds vaker misbruik van camera's en microfoons, vaak zonder dat de gebruiker het doorheeft.

Dat is mogelijk doordat steeds meer computers standaard met camera en microfoon zijn uitgerust. Justitie in Nederland roept de fabrikanten ook op om een schakelaar op hun computers te zetten, waarmee gebruikers de camera en microfoon volledig kunnen uitschakelen.

De aanleiding voor deze oproep is een rechtszaak tegen een 18-jarige man die op 2.000 computers software zou geïnstalleerd hebben waarmee hij webcams en computers hackte.

Ook de federale computer crime unit in ons land geeft hetzelfde advies.