Argentijnse dichter en activist Juan Gelman overleden

In Mexico-Stad is de Argentijnse dichter en mensenrechtenactivist Juan Gelman is overleden. Hij was 83 jaar. Gelman wordt beschouwd als een van de belangrijkste Argentijnse dichters van zijn generatie. Hij leefde jaren in Mexicaanse ballingschap.
AP2008

Juan Gelman werd in 1930 in Buenos Aires geboren als zoon van joodse immigranten uit Oekraïne. Hij werd niet alleen bekend als journalist en dichter, maar ook als tegenstander van de rechtse militaire dictatuur in zijn geboorteland.

In 1976 ontvoerden en vermoordden beulsknechten van de militaire junta zijn zoon Marcelo. Diens hoogzwangere vrouw Claudia García werd toen ook ontvoerd en geldt sindsdien als vermist. Na een jarenlange zoektocht vond Gelman in 2000 zijn kleindochter terug in Uruguay.

Gelmans beide gedichtenbundels "Comentarios" (1978-1979) en "Citas" (1979) werden door Van den Bremt en Posson in het Nederlands vertaald als "Plaatsen & Kanttekeningen". Het eerste boek dat van hem in het Nederlands verscheen, "De dagen die ons scheiden" (1983), is een uitgave van De Populier, een centrum voor Chileense cultuur.

Gelman werd meermaals bekroond, in 2007 ook met de Cervantes-prijs, de hoogste literatuurprijs van de Spaanstalige wereld. Tijdens de prijsuitreiking in april 2008 werd hij door de Spaanse koning Juan Carlos "een van de moedigste dichters van vandaag" genoemd.

AP2012