Charles Ducal eerste dichter des vaderlands

De Nederlandstalige dichter Charles Ducal gaat de komende twee jaar gedichten schrijven voor België. De 61-jarige Ducal is de eerste Belgische dichter des vaderlands, meldt De Morgen. Hij zal minimaal zes gedichten per jaar publiceren.
BELGA/DIRKX

Dat ons land een dichter des vaderlands krijgt, is omdat de juiste mensen elkaar tegenkwamen op het juiste moment, melden de initiatiefnemers. Charles Ducal is de eerste dichter die aangesteld wordt als dichter des vaderlands.

De gedichten van de dichter des vaderlands zullen in de drie landstalen gepubliceerd worden. "Dat is geen belgicistisch statement, maar het gevolg van een literaire bekommernis. We kennen Italiaanse of Engelse auteurs, maar de literaire rijkdom van Brussel of Wallonië is vaak onbekend", meldt Carl De Strycker van het Poëziecentrum.

De dichter des vaderlands zal optredens en lezingen geven in de andere landsdelen en schrijft minimaal zes gedichten per jaar over thema's of gebeurtenissen die iedereen in het land aanbelangen. Na twee jaar zal Ducal de fakkel doorgeven aan een Franstalige collega. Daarna komt misschien een Duitstalige dichter aan de beurt.

Charles Ducal schrijft poëzie in een klassieke vorm. Op 29 januari wordt de leraar Nederlands officieel aangesteld als dichter des vaderlands.