Evaluatie West-Vlaamse rampenplan na kettingbotsing

Eind februari komt er een grondige evaluatie van het provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen. Die komt er na de drievoudige kettingbotsing op de A19-snelweg en de Sinterklaasstorm, beide begin december. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé geantwoord op een schriftelijke vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Op een handvol dagen tijd kondigde Decaluwé twee keer het provinciaal rampenplan af. De eerste keer na de kettingbotsing op de A19 waarbij meer dan 130 wagens betrokken waren en twee mensen het leven lieten, een tweede keer voor de Sinterklaasstorm in combinatie met hoogtij die dreigde de kuststreek te overspoelen.

Decaluwé stelt algemeen tevreden te zijn over de geboden hulpverlening, zowel op het terrein als in zijn beleidscel. Toch is hij overtuigd van het belang van een grondige doorlichting van de acties en beslissingen. Niet om iemand met de vinger te wijzen, maar om lessen te trekken waar nodig en in de toekomst de veiligheid in de provincie nog te verbeteren.

Decaluwé geeft alle diensten nu nog een maand de tijd om een interne evaluatie op te maken, om dan eind februari een multidisciplinaire evaluatie te organiseren.