Geen uitstel van verkiezingen in Thailand

De Thaise regering blijft bij haar beslissing om op 2 februari parlementsverkiezingen te organiseren. Dat heeft premier Yinluck Shinawatra gezegd. Daarmee komt de regering niet tegemoet aan de eisen van de demonstranten, die willen dat de premier onmiddellijk opstapt. Voor de derde dag op rij bezetten ze belangrijke kruispunten in de hoofdstad Bangkok.
AP2014

Premier Shinawatra had een overleg tussen de regering en de demonstranten voorgesteld over de datum van de verkiezingen. Dat overleg was voor vanmorgen gepland, maar de oppositie kwam niet opdagen. Zij willen niet in gesprek gaan met de regering.

Na een gesprek met de leden van haar kabinet en enkele ambtenaren zei de premier dat er geen legale manier bestaat om de verkiezingen uit te stellen. "De rechten van de mensen zijn belangrijk", zegt ze.

Het is al enige tijd onrustig in Thailand. Manifestanten eisen dat er eerst politieke hervormingen komen vooraleer er verkiezingen plaatsvinden. Ze eisen ook het vertrek van Shinawatra, die ze ervan beschuldigen een marionet te zijn van haar broer, de vroegere president Thaksin Shinawatra. Als oplossing stellen ze een overgangsregering voor.