Hitte en bosbranden teisteren Australië

Het zuiden van Australië wordt opnieuw geteisterd door een hittegolf en hevige bosbranden. Dat is een terugkerend zomers fenomeen, maar het wordt steeds erger.

De voorbije nacht zouden blikseminslagen meer dan 250 bosbranden veroorzaakt hebben. Vooral de zuidoostelijke deelstaat Victoria is getroffen, maar ook in West-Australië en Zuid-Australië zijn er branden.

De brandweer heeft een groot deel van de nieuwe branden kunnen blussen, maar voor een twintigtal andere zou dat niet gelukt zijn. Door de grote hitte is het kreupelhout in de bosjes erg droog en breken er bij de minste incidenten branden uit. Ook het eiland Tasmanië gaat gebukt onder de hoge temperaturen van meer dan 40 graden.

Ook de spelers van het tennistoernooi van de Australian Open voelen de hitte. De Canadese tennisser Frank Dancevic is tijdens zijn wedstrijd flauwgevallen en een Chinese speelster en een ballenjongen zijn onwel geworden. Nogal wat spelers hebben kritiek en zeggen dat ze niet kunnen tennissen in temperaturen van meer dan 42 graden.

Nu is grote hitte in de zomer in het zuiden van Australië gewoon, maar de temperaturen liggen nu hoger dan normaal. Het voorbije jaar was het warmste dat ooit is waargenomen in het land.

AP2013