Israëlische minister verontschuldigt zich bij Kerry

De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon heeft zijn excuses aangeboden aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Yaalon had Kerry eerder "obsessief en messianistisch" gedrag verweten.
AP2014

In een mededeling met de verontschuldigingen zegt minister Yaalon dat hij niet de intentie had om zijn Amerikaanse collega te kwetsen. "Israël en de Verenigde Staten willen samen de vredesgesprekken met de Palestijnen laten slagen. Wij waarderen de talrijke initiatieven die Kerry ter zake genomen heeft", aldus Yaalon.

Met de mededeling wordt een diplomatiek conflict tussen Israël en de VS in de kiem gesmoord. Gisteren had Yaalon zich tegen de Israëlische krant Yediot Aharanot laten ontvallen dat Kerry "een onbegrjipelijke obsessie en een vorm van messianisme toont. Hij kan mij echter niets leren over het conflict met de Palestijnen. Het enige wat ons kan redden, is dat Kerry de Nobelprijs voor de Vrede krijgt en ons dan met rust laat", klonk het toen. 

De Amerikanen konden er echter niet mee lachen en het Witte Huis noemde de uitval van Yaalon naar Kerry "schokkend en misplaatst". John Kerry onderhandelt al sinds juli vorig jaar om tot een vredesakkoord te komen tussen Israël en de Palestijnen. Er is vooruitgang, maar nog geen doorbraak.

Yaalon hoort bij de haviken

Moshe Yaalon is sinds vorig jaar minister van Defensie. Hij komt uit de rechtse Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu en is zelfs binnen die partij bekend als een havik inzake de Palestijnen.

Hij heeft een lange carrière bij het leger achter zich, was hoofd van de militaire inlichtingendienst en tussen 2002 en 2005 was hij stafchef van het leger. Zijn mandaat werd niet verlengd omdat hij zich in 2005 verzette tegen het ontruimen van de Gazastrook door toenmalig premier Ariel Sharon.