Kinderen voor Kinderen in 5 waan-waanzinnige hits

Kinderen voor Kinderen bestaat vandaag 35 jaar. Het kinderkoor van de Nederlandse omroep VARA is ontstaan als eenmalige benefietactie en groeide uit tot een gigantisch succes in de Lage Landen. Wij hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om een waan-waanzinnige selectie te maken uit 35 jaar jeugdnostalgie.

In 1979 kreeg de Nederlandse programmamaakster Flory Anstadt het lumineuze idee om een kinderkoor op te richten om geld in te zamelen voor de VARA-speelgoedactie. In dat project werd speelgoed verkocht voor kinderen in de Derde Wereld. Het koor bracht in 1980 een eenmalig album uit met liedjes gezongen door kinderen tussen de 8 en de 12 jaar. Het geheel werd in een show gegoten en op de televisie uitgezonden.

Het kinderkoor werd een gigantisch succes en scoorde de ene na de andere hit. Hoewel het hoogtepunt van het succes intussen al achter ons ligt, bestaat het kinderkoor nog steeds. Wij lijsten enkele nostalgische hoogtepunten op uit 35 jaar kindermuziek.

Ik heb zo waanzinnig gedroomd (1980)

Met "Ik heb zo waanzinnig gedroomd" is het indertijd allemaal begonnen. Het liedje dat gezongen werd door de 12-jarige Annemiek Stuurman werd zo'n hit dat er beslist werd om een vervolg te breien aan Kinderen voor Kinderen.

Op een onbewoond eiland (1981)

Na het succes van Kinderen voor Kinderen 1 - en vooral "Waanzinnig gedroomd" - werd besloten om het initiatief voor een tweede keer te organiseren. Openingsnummer én de grootste hit uit die editie was ongetwijfeld "Op een onbewoond eiland", gezongen door de 10-jarige Dagmar Brusse en de 11-jarige Bennie Ploeg.

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet (1986)

Halfweg jaren tachtig gooide Kinderen voor Kinderen nog hoge ogen met "Ik ben toch zeker Sinterklaas niet". Behalve kinderen is er onder meer ook een gastrol voor de Nederlandse zanger-presentator Edwin Rutten. Hij speelt de vader die weigert "fortuinen" uit te geven aan Sinterklaascadeaus.

Het tietenlied (1996)

Begin jaren 90 werd de VARA-speelgoedactie afgeschaft. Enkel de naam Kinderen voor Kinderen verwijst nog naar het oorspronkelijke doel van het kinderkoor. Vanaf dan krijgt het koor af en toe het verwijt dat het de oorspronkelijke waarden uit het oog is verloren en puur grijpt naar commercie door onder meer de vroegere hits te blijven heruitbrengen. Uit die periode dateert "Het tietenlied", over een meisje dat worstelt met volwassen worden.

Twee vaders (2005)

Hoewel het programma de populariteit van de beginjaren niet meer kan evenaren, blijft het format toch vele Nederlandse kinderen raken. Tegenwoordig worden er zelfs heuse Juf & Meesterbattles gehouden waarin leerkrachten strijden voor de award voor best zingende juf of meester van Nederland. Het koor blijft ook nu nog een lans breken tegen discriminatie. Een voorbeeld daarvan is het nummer "Twee vaders" waarin de 12-jarige Terence Uphoff zingt over zijn twee holebi-ouders (nvdr. Terence zingt het nummer wel, maar heeft in het echt geen twee vaders).