Kunstliefhebbers willen kunst in Detroit houden

Kunstliefhebbers willen 330 miljoen dollar neertellen om de schuldenput van de Amerikaanse stad Detroit te helpen vullen. Ze willen zo vermijden dat de stad haar topstukken moet veilen. De collectie bevat onder meer werken van Bruegel en Rubens.
AP2013

Detroit, waar de wieg van de Amerikaanse auto-industrie staat, heeft in juli de faillissementsprocedure opgestart. De stad in verval kan 18 miljard dollar schulden niet betalen. Schuldeisers oefenen evenwel druk uit om een deel van de indrukwekkende kunstcollectie van de stad te verkopen.

In de kunstcollectie van het Detroit Institute of Art zitten werken van onder meer Van Gogh, Picasso, Rembrandt en Rubens. Een van de belangrijkste werken in het bezit van de stad is de 'Bruiloftsdans' van Bruegel.

De geldschieters verzamelden 330 miljoen dollar, bestemd voor het pensioenfonds van de stad. Voorwaarde is dat de collectie van het Detroit Institute of Art niet onder de hamer moet.