Meer dan 400.000 fietsen verkocht in 2013

In 2013 zijn ruim 406.000 fietsen verkocht in de Belgische fietshandelszaken. Dat blijkt uit een marktonderzoek bij de Belgische fietsvakhandel naar aanleiding van de fietsbeurs Velofollies. Dat meldt de organisator van Velofollies.

Het onderzoek toont aan dat gemiddeld 258 fietsen per fietswinkel werden verkocht in België. "Na extrapolatie besluiten we dat 2013 goed was voor 406.092 verkochte fietsen via de fietsvakhandel, dus exclusief de verkopen via grootwarenhuizen en via internet", luidt het.

Ruim de helft van deze verkopen zijn damesfietsen (56 procent) en meer specifiek de racefiets voor vrouwen. Vrouwen vinden stilaan de weg vanuit de fitnessruimte naar het fietsen in open lucht en bovendien richten meer en meer fietsenhandelaars in hun showroom ook een afzonderlijke dameshoek in.

Uitgesplitst per categorie of type fiets blijkt dat voornamelijk de traditionele stadsfiets (25 procent) en de accessoires en onderdelen (24 procent) de klanten naar de vakhandel doen afzakken.

Tegenover 2012 geven de respondenten aan dat de fietsverkoop het afgelopen jaar in de detailhandel een stijging van 4,4 procent liet optekenen. Deze stijging is vooral te danken aan de elektrische fiets die vorig jaar voor een flinke meerverkoop zorgde.

Het ontbreken van cijfermateriaal voor de Belgische fietsbranche zette de organisatie van de beurs Velofollies aan tot het houden van een digitale enquête bij 1.574 Belgische fietshandelaars. Met een responsgraad van meer dan 21 procent leveren de resultaten van deze peiling volgens de organisatie een aantal representatieve gegevens op.