Ministerie van Cultuur benoemt Gayet niet in befaamde jury

De Franse actrice Julie Gayet, met wie de Franse president François Hollande een affaire zou hebben, mag niet in een gerenommeerde culturele jury zitten. Eind vorig jaar was Gayet voorgedragen voor de jury die bepaalt welke kunstenaars en wetenschappers voor een tijdje mogen wonen in de Villa Medici in Rome, maar de actrice wordt niet benoemd.

Gayet zou naast kunstenares Anne-Marie Clairet, choreografe en sterdanseres Marie-Agnès Gillot en componiste Lucia Ronchetti deel uitmaken van de prestigieuze jury. Het Franse ministerie van Cultuur liet echter weten dat de actrice niet wordt benoemd.

Vandaag sprak de Franse minister van begroting Bernard Cazeneuve in een interview nog over Gayet als de "gezellin" van Hollande. "Hij (Hollande, red.) heeft haar helemaal niet laten benoemen. Zijn gezellin heeft een artistieke activiteit", luidde het toen de minister gevraagd werd toelichting te geven in de saga rond de jury. Cazeneuve herpakte zich daarna onmiddellijk "Ten eerste is ze niet zijn gezellin. Ik kan daarover niets bevestigen, ik heb niets te zeggen. En die artistieke activiteit oefent ze al jaren uit." Daarna wees de minister op het recht op privacy van Hollande.

Gayet sleept Closer voor de rechter

Gisteren lichtte Hollande nog zijn economische plannen voor het nieuwe jaar toe. Hij werd toen ook bestookt met vragen over zijn vermeende affaire en het feit dat zijn levenspartner Valérie Trierweiler op dit moment is opgenomen in een ziekenhuis.

De president had het over een "pijnlijke periode" voor hem en zijn partner en beloofde voor 11 februari duidelijkheid te scheppen over de status van Trierweiler. De grote vraag die bij de Fransen immers leeft, is: is Trierweiler nog altijd de "first lady" van Frankrijk?

De hele zaak brak vorige week uit toen het tijdschrift Closer uitpakte met een fotoreportage over de vermeende affaire tussen Hollande en Gayet. De actrice onderneemt nu ook gerechtelijke stappen tegen het blad. Dat heeft het Franse RTL gemeld.