Muziekkapel Koningin Elisabeth viert 75e verjaardag

De Muziekkapel Koningin Elisabeth, ingehuldigd in 1939, viert in 2014 het hele jaar door haar 75e verjaardag aan de hand van een muzikaal programma dat vandaag is voorgesteld. Arie Van Lysebeth, artistiek leider sinds 2004, kondigde met spijt in het hart zijn afscheid aan. Hij wil meer tijd doorbrengen met zijn familie.

De Muziekkapel gaat in haar jubileumjaar op tournee langs de belangrijkste concertzalen in België, van de Munt tot Flagey, langs de Bozar, het Liège Royal Philharmonic en deSingel. Ze brengt een reeks grote concerten door de masters en solisten verbonden aan de Muziekkapel en in samenwerking met onder meer het Nationaal Orkest van België en het Vlaams Radio Koor.

Violist en master in residentie Augustin Dumay verklaarde dat de Muziekkapel de afgelopen tien jaar uit de schaduw is getreden en "zowel in België als elders erkend wordt als een internationale school". Afscheidnemend artistiek directeur Van Lysebeth herinnerde eraan dat de school momenteel een vijftigtal musici herbergt en dat het aantal aangeboden disciplines van drie naar vijf is gegaan.

De Muziekkapel wil zich ook na 75 jaar bestaan verder ontwikkelen. Daartoe is begonnen met de uitbreiding van de bestaande gebouwen in Waterloo. De kosten voor het bouwproject worden geraamd op 9 à 10 miljoen euro. Eind 2014, begin 2015 moeten de werken afgerond zijn.