Na 44 jaar beloond voor juiste antwoord op muziekvraag

Günter Zettl wist in 1969 het antwoord op een prijsvraag, gesteld door een West-Duitse radiozender. Zijn antwoordbriefje werd echter door de Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi onderschept, waardoor het nooit de radiozender kon bereiken. 44 jaar en een eenmaking van Duitsland later, krijgt Zettl alsnog zijn prijs.

"De titel is "Painter man" van "The creation", had Zettl op het kaartje gezet. Het was het juiste antwoord op de prijsvraag van het radioprogramma "Hallo Twen", een programma van de regionale omroep Saarland, in West-Duitsland.

Zettl luisterde er stiekem naar in de DDR, omdat "Hallo Twen" goede muziek draaide. Hij was teleurgesteld toen zijn naam niet werd genoemd als winnaar van de plaat, maar hij had er verder niet al te lang bij stilgestaan.

Tot hij een paar jaar geleden zijn Stasi-dossier besloot op te vragen. Daarin vond hij een kopie van de ansichtkaart, met de mededeling dat die was tegengehouden. De Stasi bleek zelfs het origineel te hebben bewaard.

Zettl kreeg het mee en besloot de kaart opnieuw naar Saarland te sturen. Daar was men blij verrast. Volgende week wordt hij bij de omroep in de bloemetjes gezet. Hij zal er na 44 jaar alsnog de plaat van The creation in ontvangst mogen nemen.

lees ook