Nederlandse voetbalfans goedkoper naar WK in Brazilië

Nederlandse voetbalfans kunnen een pak goedkoper naar Brazilië reizen dan fans van de Rode Duivels om de prestaties van hun nationaal elftal te volgen, tenminste als ze kiezen voor een all-inpakket. Die pakketten kunnen tot ruim 800 euro goedkoper zijn voor Oranje-fans. Zelfs kamperen blijkt een dure zaak te worden voor de fans, tot 95 euro per persoon per nacht.

De cijfers komen van het bedrijf Oranjecamping, dat zowel voor Belgische als Nederlandse supporters fandorpen inricht, en worden bevestigd door de Belgische voetbalbond. De oorzaak zou voornamelijk liggen bij de veel hogere prijs voor het charteren van vliegtuigen. Die valt hoger uit voor de Belgen, omdat hun chartervliegtuig leeg terugvliegt naar België. De Nederlandse vliegtuigen worden beter benut, en maken in Brazilië nog enkele binnenlandse vluchten.

Een eerste vergelijking van de verschillende all-inpakketten leert dat het aanbod aan de Belgische en Nederlandse WK-gangers nagenoeg gelijk is, al krijgen de Oranjefans volpension aangeboden en moeten supporters van de Rode Duivels het doen met halfpension.

Een ander verschil betreft de locatie van de campings. Het Belgische 'Devillage' strijkt neer in Rio de Janeiro, terwijl de Oranjecamping haar tenten opslaat in São Paulo.

De prijzen zijn echter alles behalve gelijk voor beide supportersscharen. Voor de goedkoopste all-informules, waarbij je een eigen tent en slaapzak meebrengt, moeten Belgische fans 200 euro meer betalen voor de optie "volledige groepsfase" (3.899 euro) dan Nederlandse fans (3.695 euro). Daar komt bij dat de Oranjefans een reis van 14 dagen aangeboden krijgen, tegenover 12 voor supporters van de Rode Duivels.

Voor de optie "wedstrijd 1+2" betalen Nederlandse fans ongeveer 670 euro minder, wat betreft de optie "wedstrijd 2+3" is dat maar liefst 840 euro minder.

95 euro per persoon per nacht in een tentje

De Oranjecamping maakt deze week overigens bekend hoeveel de optie "camping only" zal kosten voor de Oranjefans. "De prijs zal dicht in de buurt liggen van wat de Belgische bond aanbiedt", bezweert Jokko De Wit van Oranjecamping.

Supporters van de Rode Duivels, die slaapzak, matje en tent mee het vliegtuig op stouwen, zullen alvast liefst 95 euro per persoon per nacht moeten neertellen voor een plaatsje op hun 'Devillage'.