Opnieuw batterijprobleem met Boeing Dreamliner

In Japan is opnieuw een Boeing B787 Dreamliner aan de grond gehouden omdat er problemen waren met de batterijen. Vorig jaar waren er al twee keer problemen met de batterijen van het nieuwe vliegtuig Dreamliner.
AP2012

Het probleem dook op tijdens een routinecontrole van het toestel van Japan Airlines (JAL) op Narita, de internationale luchthaven van Tokio. Er kwam rook uit de batterij en de alarmlichtjes gingen af in de cockpit. Op dat ogenblik stond het toestel aan de grond en waren er geen passagiers aan boord.

De Amerikaanse constructeur Boeing en Japan Airlines onderzoeken nu wat er precies is fout gelopen. Volgens Boeing heeft een enkele batterijcel wat gas verloren en heeft het alarmsysteem gewerkt zoals gepland. 

Vorig jaar doken er ook problemen op bij de batterijen van Dreamliners bij de Japanse maatschappijen Japan Airlines en ANA. Toen werd de hele vloot van 115 Dreamliners een tijdlang aan de grond gehouden. De reden voor het probleem werd nooit ontdekt, maar Boeing heeft nu het batterijsysteem wel vernieuwd. 

De nieuwe Dreamliner B787 is pas sinds 2011 in de vlucht en is het paradepaardje van Boeing. Het toestel is erg zuinig met brandstof en is een directe concurrent van de Airbus A350.