Parket klasseert rapport Fyra-trein

Het Brussels parket gaat niets doen met het rapport van Ernst & Young over het aankoopproces van de Fyra-trein. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) in de Kamer gezegd als antwoord op een vraag van enkele Kamerleden. De voormalige NMBS-topman Marc Descheemaecker had dat rapport vorige zomer aan het parket overgemaakt.

In het rapport hield onderzoeksbureau Ernst & Young onder andere het aankoopproces van de Fyra-trein onder de loep. Ook de financiële situatie van treinbouwer AnsaldoBreda werd uitgediept. Descheemaecker gaf dat rapport aan het parket.

Descheemaecker beriep zich op het wetboek van Strafvordering om als gedelegeerd bestuurder van een nv van publiek recht melding te maken van mogelijke onregelmatigheden. Het ging dus niet om een klacht.

Turtelboom zei vanmiddag in de Kamer dat het parket de zaak intussen zonder gevolg geklasseerd heeft. De minister bevestigt ook dat geen enkel parket in België betrokken is bij mogelijke burgerlijke procedures die lopend zijn tussen de NMBS en AnsaldoBreda. In Nederland en Italië blijkt dat wel het geval.