Portugal wil begroting dichten met kunst

De Portugese overheid is van plan om het begrotingstekort te verlichten met de verkoop van 85 schilderijen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró. De veiling bij Christie's in Londen zou 100 miljoen euro moeten opbrengen.

"We zitten met een fors begrotingstekort. Iedereen, ook wij van de cultuursector, moet een steentje bijdragen", zegt staatssecretaris van Cultuur Jorge Barreto Xavier.

Het gaat om 85 werken van Miró die de Portugese overheid in handen kreeg toen de bank BPN genationaliseerd werd in 2009. Een van de topstukken is "Vrouw met vogel" uit 1968, dat meer dan 6 miljoen euro moet opbrengen.

"Dit is waanzin. Het is een van de belangrijkste collecties Miró ter wereld. Je bent gek als je dat wegdoet", meldt Carlos Cabral Nunes, een initiatiefnemer van een petitie tegen het plan.