Rusland spelt Europa les over mensenrechten

Naar aanleiding van de aankomende Olympische Winterspelen in Sotsji is de mensenrechtensituatie in Rusland al enige tijd voer voor discussie in het Westen. Rusland biedt nu een antwoord op die kritiek. In een 153 pagina's tellend rapport krijgen alle landen van de Europese Unie kritiek op de mensenrechten in hun land. België krijgt onder andere commentaar over de overbevolkte gevangenissen en politiegeweld.
AP2013

Het rapport over de mensenrechten in alle landen van de Europese Unie wordt ieder jaar door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken uitgebracht, maar is vooral nu opvallend. Terwijl het Westen heel wat kritiek uit op de situatie in het land, geeft Rusland in het rapport alle landen van de Europese Unie een veeg uit de pan. Ook in België is volgens het rapport nog heel wat werk aan de winkel.

"Overbevolkte gevangenissen groot probleem"

Volgens het rapport zijn vooral de gevangenissen een probleem. "De gevangenissen zitten overvol, ze voldoen niet aan de eisen omtrent hygiëne en de gebouwen zijn in verval", klinkt het. "Bovendien blijven mensen met psychologische problemen ook te vaak in gevangenissen zitten." Het rapport lijst ook een overzicht op van de gevangenissen die het meest overbevolkt zijn. Daarin staat de gevangenis van Dinant bovenaan met een overbevolking van 72 procent. De gevangenis wordt gevolgd door die van Vorst (65,1%), Namen (47,6%) en Lantin (45,6%). De Russen vermelden wel dat er drie nieuwe gevangenissen gepland zijn de komende jaren.

Een ander groot probleem in België is het politiegeweld, oordeelt het rapport. Daarin wordt voornamelijk de zaak-Jonathan Jacob vermeld. Die stierf bijna 4 jaar geleden in een politiecel in Mortsel na een tussenkomst van het bijzondere bijstandsteam van de politie.

"Ook beperking van vrijheid van meningsuiting"

Nog een probleem volgens het rapport is de beperking van de vrijheid van meningsuiting en het schenden van de privacy. Dat laatste zou volgens de Russen gebeuren om de bestrijding van terrorisme te kunnen waarborgen.

Voort vindt het rapport dat asielzoekers en hun familieleden in slechte omstandigheden moeten leven en dat er ongelijke kansen zijn voor mensen uit ontwikkelingslanden of mensen met een andere religie. De Russen hebben ook kritiek op de discriminatie op basis van geslacht en het huishoudelijke geweld tegen vrouwen.