Stamceldonoren: zoeken naar de speld in de hooiberg

Naar aanleiding van de oproep op Facebook van Katrien Depecker om je als stamceldonor te laten registreren, zegt het Rode Kruis dat het zeker nuttig is om je als donor te laten registreren. Dat zei Marie-Paule Emonds vanavond in "Terzake".

De vriend van Katrien lijdt aan een uitzonderlijke en levensbedreigende vorm van lymfoomkanker. Alleen gezonde donorstamcellen kunnen zijn beenmerg en immuunsysteem weer gezond maken. Er is wel één probleem: het weefsel van de donor moet matchen.

"Het blijft voor bepaalde patiënten effectief zoeken naar die speld in de hooiberg", reageert Marie-Paule Emonds (foto). "Bij stamceldonoren bestaat de kans dat je die donor niet gaat vinden."

Betekent dat dan dat het niet nuttig is om je als donor te laten registreren? "Het is zeker nuttig omwille van het feit dat er in België momenteel 66.000 donoren zijn. Dat is één op 50.000. De kans dat je voor een doorsnee-patiënt - als dat al bestaat - een donor in België vindt, is klein."

"Je hebt op dit ogenblik een kans van één op twintig dat als je twintig donoren bijkomend typeert, toch nog een nieuw weefseltype in de bank ter beschikking komt", zegt Emonds. Toch blijft ze realistisch: "Als men zich kandidaat stelt als donor is de kans dat er net voor die patiënt een donor is zo goed als onbestaand."

"We vragen een engagement van de donor dat die zich ervan bewust is dat hij zich engageert voor de lange termijn, want dat kan zijn binnen 10 of 15 jaar, en voor een onbekende ver weg."

Volgens Emonds is stamceldonatie niet pijnlijk. Het verloopt in verschillende stappen: een donor registreert zich, laat bloed afnemen waarop een weefseltest wordt uitgevoerd, de informatie wordt ter beschikking gesteld in een internationale databank, en pas op het moment dat een patiënt stamcellen nodig heeft, wordt weer contact gezocht met de donor. "Dan hopen wij natuurlijk dat de donor nog bereid is, en als in een derde fase blijkt dat de match volledig is, wordt de donor gevraagd om te doneren", legt Emonds uit.

Meer informatie over stamceldonatie vindt u hier en op de Facebookpagina Red Ed.