Vakbond vecht verschil vakantiegeld tussen statuten aan

De socialistische bediendevakbond BBTK bereidt gerechtelijke stappen voor om het verschil in vakantiegeld tussen arbeiders en bedienden aan te vechten. Voor arbeiders valt de berekening voordeliger uit. Volgens Unizo blaast de vakbond daarmee het overleg op.

Arbeiders krijgen nu jaarlijks - afhankelijk van het loon - enkele honderden euro's meer vakantiegeld dan bedienden. Bediendevakbond BBTK wil een harmonisering naar boven, waarbij het systeem van vakantiegeld voor de arbeiders ook voor de bedienden moet gelden. De vakbond werkt nu aan een individueel dossier, waarmee men later naar de rechter wil stappen.

BBTK wil met de stap "de druk opvoeren" op de werkgevers, die volgens voorzitter Erwin De Deyn in de lopende onderhandelingen "helemaal niet bereid zijn om tot een gelijkschakeling te komen voor de berekening van het vakantiegeld". Anderzijds zou er een duidelijk gerechtelijk signaal zijn, zoals bij de opzegtermijnen en carenzdag, indien het op termijn tot een gerechtelijke beslissing komt.

Volgens Unizo, de organisatie van zelfstandige ondernemers, blaast de BBTK elk mogelijk overleg op, door nu gerechtelijke stappen voor te bereiden.