Weduwe Habyarimana daagt Parijs voor Europees Hof

Agathe Habyarimana, de weduwe van de voormalige Rwandese president Juvénal Habyarimana, daagt de Franse staat voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat Parijs haar geen verblijfsvergunning toekent. De moord op haar echtgenoot betekende in 1994 het begin van de volkenmoord, waarbij zij zelf mogelijk een rol heeft gespeeld.
AP2012

Na de moord op haar echtgenoot en de daaropvolgende genocide werd Agathe Habyarimana geëvacueerd naar Frankrijk, waar ze tevergeefs politiek asiel vroeg. In 2009 vroeg ze een verblijfsvergunning, maar tot nu toe weigert Parijs daarop in te gaan.

In juni vorig jaar oordeelde de Raad van State, het hoogste administratieve rechtscollege in Frankrijk, dat mevrouw Habyarimana geen verblijfsvergunning krijgt omdat ze een bedreiging voor de openbare orde is.

Dat oordeel heeft te maken met de vermeende rol die de weduwe van de Rwandese oud-president heeft gespeeld in de zogenoemde "akazu", een nauwe kring waarnemers van de Rwandese president in 1994. Volgens sommigen zou zij een van de aanstokers van de volkenmoord op Tutsi's en gematigde Hutu's zijn. Tegen Agathe Habyarimana loopt in Frankrijk ook nog een onderzoek naar haar rol bij die volkenmoord, waarbij naar schatting een miljoen mensen zijn omgebracht.