Weer Afghaan uitgewezen, hulporganisaties woedend

Gisteren heeft België opnieuw een Afghaan het land uitgezet, één dag na de driedaagse mars van Brussel naar Gent die was georganiseerd tegen de verdere uitwijzing van Afghanen. Vluchtelingenorganisaties vinden de beslissing onaanvaardbaar en onbegrijpelijk. "Ik vind dit zeer grof", zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De Afghaan werd gisterenmorgen op het vliegtuig gezet naar Kaboel. Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, vindt het "onaanvaardbaar dat de regering blijft uitwijzen naar het onveilige Afghanistan."

De Afghanen hielden van zaterdag tot maandag een driedaagse mars van Brussel naar Gent (foto), waarbij ze zaterdag symbolisch halt hielden in Merchtem, de thuishaven van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. De Afghanen willen dat er voorlopig niemand meer wordt teruggestuurd naar Afghanistan en kregen toen ook openlijk de steun van aartsbisschop André Léonard (foto). Eerder hadden ze al een mars op Bergen gehouden, in een poging om premier Elio De Rupo te overtuigen.

"Hun volgehouden acties krijgen steeds bredere steun bij het middenveld, de culturele wereld, de kerk en de politiek", zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "En toch gaat de Dienst Vreemdelingenzaken door met de uitwijzingen."

Volgens de organisatie is de Afghaan die gisteren het land werd uitgezet, afkomstig uit de buurt van Jalalabad, waar een halfjaar geleden nog aanvallen werden gepleegd op het Rode Kruis. Hij zou opgepakt zijn tijdens een eerdere protestactie en daarvoor ook opgesloten zijn. Keytsman noemt zijn uitwijzing "zeer grof".

Vluchtelingenwerk eist een duidelijk standpunt van de regering over de veiligheidssituatie in Afghanistan, en in tussentijd een voorlopige opschorting van alle uitwijzingen.

Zowat 60 procent van de Afghaanse vluchtelingen in België krijgt uiteindelijk asiel, maar toch zijn er vorig jaar 46 Afghanen het land uitgezet. Dat zijn er drie keer meer dan in 2012.