Zeebrugge wil koers van tweede jaarhelft voortzetten

De haven van Zeebrugge heeft vooral in de tweede jaarhelft goede cijfers geboekt en hoopt die trend, zeker in de eerste zes maanden van 2014, voort te zetten. Dat zei gedelegeerd bestuurder Joachim Coens bij de voorstelling van de jaarcijfers. De verhandeling van auto's deed het uitstekend, terwijl lng een negatieve uitschieter bleek.

In totaal verhandelde de haven van Zeebrugge 42,83 miljoen ton goederen. Daarmee blijkt de nulgroei waarover Coens begin 2013 het had, een realistische inschatting. Toch is de toon overwegend optimistisch omdat heel wat cijfers een duidelijke groei aantonen in de tweede jaarhelft.

Vooral de verhandeling van auto's springt in het oog, met een groei van elf procent tot 1,94 miljoen wagens. Vooral in dit segment verwacht Zeebrugge de sterke groei door te trekken dankzij nieuwe contracten met Nissan en Mazda, en een stijgende export van de Duitse marktspelers, zoals Volkswagen, BMW en Audi naar Azië en Groot-Brittannië.

De containertrafiek beleefde een kleine stijging tot 20,41 miljoen ton. Ook over dit segment is Zeebrugge positief, al verwacht de haven spannende tijden in de tweede jaarhelft, waar het nieuwe redernetwerk P3 van start zal gaan, en kan gaan wegen op de aanlopen.

Lng valt uit de toon

Het lelijke eendje was de verhandeling van lng, met een daling van 21 procent. Toch blijft Zeebrugge sterk geloven in dit product. Momenteel ligt de prijs in Azië een pak hoger, waardoor de aanvoer in West-Europa moeilijke tijden beleeft. Lng (Liquefied natural gas) is vloeibaar aardgas. De terminal in Zeebrugge geldt als de toegangspoort voor de levering van lng in Noordwest-Europa.

Niettemin is de teneur sowieso positief in Zeebrugge. Binnenkort beginnen de werken aan de nieuwe snelweg A11, mag Zeebrugge de komst verwachten van Verbrugge Terminals en denkt de haven dat de rorotrafiek ook zal blijven stijgen.